Biothys
Magyarország

Szennyvízkezelés

A szennyvíz- és iszapkezelés során jelentkező bűzproblémák kezelése

Csatorna -és szennyvíz átemelő aknából eredő szagok kezelése

Géltábla, illetve gélőrlemény alkalmazása

A csatornaaknákból kiáramló bűzök kezelésére egyszerű, hatékony és gazdaságos megoldás méhsejtes szagtalanító géltábla vagy gélőrlemény alkalmazása. Géltábla alkalmazása esetén a műszaki megoldás külön tartószerkezet kialakítását nem igényli. A géltábla elhelyezését lehetőleg minél mélyebben, de a csurgalék, illetve felcsapó vizektől védett módon kell megoldani, képlékeny huzallal átfűzve és alkalmas tartóelemre (pl. hágcsóvas, HILTI kampó, stb.) függesztve. Kevésbé hatékony, ha a tábla oldala falhoz ér, mivel így kevesebb hatóanyag párolog a légtérbe. A gélőrlemény alkalmazásánál tartóháló vagy tálca kialakítása szükséges az őrlemény elhelyezésére.

Szennyvíz átemelőknél egyszerű és gazdaságos megoldás a légzőcsövek belsejébe helyezett, az áramló levegővel lehetőleg minél nagyobb felületen érintkező, a cső méretéhez szabott gélbetét, amely a vízszint változásától függően a beszívott, illetve a távozó levegőt telíti hatóanyagával. A légzőcsövek ilyen passzív szagtalanítása azonban csak akkor hatásos, ha a műtárgy egyéb nyílásai (pl. takarólemez felfekvés, kábel-átvezetés, stb.) megfelelően tömítettek. A kezelés eredményessége az átemelő akna légterébe függesztett méhsejtes táblával tovább fokozható.

Másik megoldásként függesztő rúdon rögzítve bejuttatunk egy tartóhálót vagy erre alkalmas tálcát, amelybe gélőrleményt helyezünk, növelve a szagtalanító anyag felületét.

Számos esetben a géltábla fedlapoknál történő bejuttatása tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. A fedlap felnyitása után az átemelő akna kialakítása alkalmassá teszi a belső légtérbe történő beakasztást a kezelőnyíláson keresztül, a géltáblát lehetőség szerint helyezzük a kivezető nyílás közvetlen közelébe. A táblák elhelyezését ebben az esetben is lehetőleg minél mélyebben, de a csurgalék, illetve felcsapó vizektől védett módon kell megoldani, képlékeny huzallal átfűzve és alkalmas tartóelemre (pl. hágcsóvas, HILTI kampó, stb.) függesztve. Kevésbé hatékony, ha a tábla oldala falhoz ér, mivel így kevesebb hatóanyag párolog a légtérbe.

Nyílt vízfelületek által keltett kellemetlen szagok kezelése

A nagy átemelő műtárgyak, előülepítők, levegőztető medencék, tavak, valamint egyéb nyílt vízfelületek (pl. cukorgyári és élelmiszeripari lagúnák, kezelt háztartási hulladéklerakók levegőztető és tárolómedencéi, stb.) intenzív szaghatásának kezelésére hatékony eljárást kínálunk. Az alkalmazott hidrofób szagtalanító anyag (Micellon) hálószerűen elterül a vízfelszínen és onnan folyamatosan párologva fejti ki szagtalanító hatását.

A nyitott vízfelületre óránként néhány alkalommal és csak másodpercekig ráfecskendezett hidrofób hatóanyag a víz felszínén szétterül, majd fokozatosan elpárologva, a vízfelület feletti légtérben fejti ki hatását. Ilyen módon még a kritikus helyzetekben (pl. szélcsend, inverz légköri viszonyok vagy alkalmi üzemzavarok esetén) kialakuló bűzterhelés is sikeresen megelőzhető.

A Micellon-t alkalmazó eljárások működtetéséhez a felhasznált hatóanyagon kívül esetenként önálló gépészet (automatikus vegyszeradagoló szivattyú, csővezeték, fúvókák) installálása szükséges. Folyamatos szagtalanításhoz kiépített rendszereknél az automatikus működésű adagolóhoz nyomóvezeték csatlakozik és a hatóanyagot speciális nyomástartó fúvókák juttatják a felületre. A fúvókák néhány másodperces működtetését időkapcsoló vezérli. Mindezeket telepítését garanciális szervizzel vállaljuk.

Amennyiben a szennyvíztisztító telepről, vagy medencékből kikerülő szagok okoznak problémák, speciális installálást és fenntartást nem igénylő hatékony megoldást ajánlunk a nyílt szabad területekről (pl. szennyvíztisztító medencék, hulladéklerakó, komposztáló telep, állattartó telep, stb.) felszabaduló szagok kezelésére. Az adott területet tartószerkezetre helyezett géltáblákkal körülvéve (legalább az uralkodó szélirány felől) megakadályozható, hogy a kellemetlen szagok a területről kikerülve a környék szagszennyezését okozzák.

Előnyök:

> nincs installálás: egyszerűen elhelyezhető a légáramba
> nincs energiafogyasztás: csak légáramra van szükség
> nincs magas beruházási költség: nincs szükség bonyolult berendezésekre
> nincs szakaszosság: a hatóanyag folyamatosan szublimál
> nincs fedőillat: csak szagközömbösítő aktív hatóanyag
> nincs speciális karbantartási költség: beépítés után nem igényel speciális karbantartást

Rácsszemét által keltett kellemetlen szagok kezelése

A nyílt vízfelület mellett a rácsszemetet gyűjtő konténer szintén jelentős szagforrás. Az innen kiáramló szagok megszüntetésére kétféle megoldást is javaslunk: gélőrlemény vagy granulátum szétszórását az összegyűlt rácsszemétre. Ez a megoldás nem igényel pótlólagos berendezést. A gélőrlemény használata azért is előnyös, mert hatása a szagintenzitástól és egyéb környezeti paraméterektől (pl. hőmérséklet, páratartalom, stb.) függően kb. 4 hétig tart, így a rácsszemét szagtalanítását hosszú ideig biztosítja, ezzel csökkentve a környezet későbbi szagterhelését is. A granulátum hatása a szagintenzitástól és egyéb környezeti paraméterektől (pl. hőmérséklet, páratartalom, stb.) függően kb. 4-8 napig tart, vagyis rövidebb hatóidejű, mint a gélőrlemény. A szórást a rácsszemét mennyiségétől függően meghatározott időközönként kell elvégezni.

Szennyvíziszap és egyéb hulladékok komposztálása során keletkező szagok kezelése

Az érlelés folyamán keletkező szagok kezelése

Az iszapok és különböző eredetű hulladékok fermentációja során felszabaduló kellemetlen bűz kezelésére jól bevált eljárás a gélőrlemény bekeverése a frissen érkező iszaphoz/hulladékhoz, még a strukturáló szálas és lazító anyagok (pl. szalma, fűrészpor) hozzáadása előtt. A lassan, de kb. 3-4 héten keresztül folyamatosan szublimáló hatóanyag még az ammónia, kénhidrogén és merkaptán eredetű szagokat is hatékonyan képes mérsékelni, amihez kedvező körülményeket teremtenek a komposztprizma belsejében lezajló, a lassú konvekciós áramlások által is elősegített kölcsönhatások. A gélőrlemény hozzáadásának különösebb eszközigénye nincsen, hiszen a bekeverés az alkalmazott keverőeszközzel megoldható. A bekeveréskor felhasználandó gélőrlemény mennyisége kb. 0,5-1,2 l/t a szagintenzitástól és a hőmérséklettől függően.

A gélőrlemény kezelés kiegészíthető az érlelési folyamatot gyorsító, a baktériumtevékenységet serkentő anyag hozzáadásával (ugyancsak a strukturáló adalékanyagok bevitele előtt). Az adalékanyag hozzáadásával a lebontási folyamat magasabb hőmérsékleten és gyorsabban zajlik le. Következésképpen egyrészt kedvezőbbek a végtermék jellemzői (pl. morzsalékosabb szerkezetű, patogéncsíráktól mentes), és így a hasznosítás lehetőségei is bővülnek, másrészt lecsökken a komposztálási idő, ami egyszerre idő- és helymegtakarítást jelent. Az adalékanyag hatékonyan fellép az erjedési szakasz elején képződő bűzős gázokkal (pl. illékony zsírsavak, aldehidek) szemben. Az adalékanyag alkalmazásához egy előhígító- és egy adagolóegységre van szükség. A felhasználás előtt a serkentő oldatot tiszta vízzel kell előhígítani, szokásos előhígítási arány 5-10%. Egy tonna komposzthoz 0,3-0,5 l higított hatóanyag szükséges.

Amennyiben a szennyvíziszap tárolása árkokban, prizmákban történik, a nyílt vízfelületek, illetve területek esetében említett, speciális installálást és fenntartást nem igénylő hatékony megoldást ajánljuk a felszabaduló szagok kezelésére. Az adott területet tartószerkezetre helyezett géltáblákkal körülvéve (legalább az uralkodó szélirány felől) megakadályozható, hogy a kellemetlen szagok a területről kikerülve a környék szagszennyezését okozzák.

Komposzt telepek körüli üzemi utak és egyéb felületek kezelése

A prizmákban érő komposztból kis intenzitással, de egyenletesen kiáramló gázok kezelésére gazdaságos megoldás a környező burkolatok (pl. komposztprizmák körüli aszfalt, üzemi utak, manipulációs terek) rendszeres lepermetezése lajtos kocsiról az erre szolgáló oldattal, amit az üzemi tapasztalatok szerint elegendő heti 2 alkalommal megismételni. Az ajánlott hígítás a szag intenzitásától függően 0,2-0,3%. Egy hektár felület kezelésére körülbelül 4 m3 oldat szükséges. A lajtos kocsi vagy takarítójármű által szétlocsolt oldatból a hatóanyagok megkötődnek a felületeken és onnan csak fokozatosan kerülnek a levegőbe, így tartós szagtalanítás érhető el. Az aktív hatóanyagok nagy felületen történő szétlocsolása a szagforrás körül egyszerű és hatásos kiegészítője lehet a fentiekben ismertetett módszereknek, mivel a bűzös gázokkal való elkeveredés a széliránytól függetlenül és a teleptől távolodva egyre homogénebb módon következik be.

A szennyvíz- és iszapkezelés épületeinek szagtalanítása

Az iszapkezelő, szippantott szennyvíz fogadó és egyéb bűzös terek levegőjének szagtalanítása speciális géltábla alkalmazásával eredményesen megoldható, így az erjedési és bomlási folyamatok során felszabaduló intenzív szagok kezelhetők. A kezeléssel jelentős mértékű (80 85 %-os) szagcsökkentés érhető el.

A géltáblák megfelelő működéséhez légáramlást elősegítő berendezésre, vagyis ventilátorra van szükség, amely teljesítménye az adott épület paramétereitől függ. A ventilátorral homogén és állandó hatóanyag koncentrációt lehet fenntartani a kezelt terekben. Ilyen módon egyrészt jelentős mértékű szagcsökkentés érhető el, másrészt a munkafeltételek is javulnak.

A felhasználásra kerülő géltáblák darabszáma és élettartama a szagintenzitástól, a szállított levegő mennyiségétől, a hőmérséklettől és egyéb környezeti paraméterektől is függ.

A belső terek mellett az épületekből és az egyes helyiségekből kiáramló, elhasználódott levegő kezelésére és szagtalanítására is kínálunk hasonló megoldásokat.

Biofilter hatékonyságának növelése

A hagyományos, szerves töltőanyagú biofilterek hatékonysága jelentősen növelhető a gélőrleménynek a biofilter töltőanyagával kombinált alkalmazásával és különösen hatásos a kénes (merkaptánok, H2S), valamint nitrogént és zsírsavakat tartalmazó gázelegyek kezelésére. Az egy alkalommal bekevert, vagy csak egyszerűen a töltőanyag tetejére szórt szemcsékből lassan és egyenletesen kipárolgó hatóanyag szagintenzitástól és a hőmérséklettől függően körülbelül egy hónapig biztosít hatásos szagtalanítást. Az őrlemény bármely, a szokásos biofilterekben, illetve egyéb szagmegkötő berendezésekben alkalmazott szerves (darabolt fakéreg, gyökér, fűrészpor, tőzeg), vagy ásványi eredetű (pl. zeolit, stb.) töltőanyaggal kombinálható. Előnye, hogy a meglevő berendezések átalakítása nélkül, egyszerűen és csekély élőmunka ráfordítással alkalmazható. Megoldás lehet tartóhálóba vagy tálcába helyezett gélőrlemény elhelyezése a biofilter töltete feletti térbe is, és ezzel a kiáramló levegő kezelése biztosított.

A szagproblémák megoldásara javasolt anyagok természetes és természetazonos szintetikus komponensekből állnak. A termékek a 67/548 EK Irányelv, valamint a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény és a 44/2000 (XII.27.) EüM rendelet alapján nem minősülnek veszélyesnek. A környezetre és az emberi egészségre nem jelentenek veszélyt, és nem befolyásolják a szennyvíztisztítás biológiai folyamatait. A termékeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1578 2/2003.04.04. számon nyilvántartásba vette és kiadta az alkalmazásra szóló engedélyt. A biztonsági adatlapokat kérésre megküldjük.

Elérhetőségeink:
Professional Média Kft.
Tel.: + 36 1 369-2532
e-mail: biothys[a]biothys.hu